Långgrund vindkraftpark innebär permanenta ingrepp i en orörd skärgård utmed kusten i fem kommuner.

Långgrund är ett område med många värdefulla riksintressen.

Det finns ingen vindkraftspark som planeras i Östersjön idag med lika många intressekonflikter som Långgrund. Dessutom föreslås den ligga väldigt nära kusten.

En etablering av Långgrund skulle innebära att riksintressena friluftsliv, kulturmiljö, obruten kust, sjöfart, totalförsvaret, rörligt friluftsliv, ankarplatser, högexploaterad kust, yrkesfiske utsjö och naturvård får stå tillbaka.

Bilden är ett utdrag från Vindbrukskollen. De olika färgade lagren är olika intressekonflikter. Långgrund syns knappt bakom alla konflikter medan andra parker inte har en enda utpekad konflikt.

Blinkande ljus längs hela horisonten 24/7 som lyser upp himlen på flera mils avstånd.

En vindkraftspark där verken är över 150 meter ska utrustas med hindersbelysning.

  • Verken i ytterkant ska utrustas med ett högintensivt blinkande ljus som blinkar 40-60 gånger per minut.

  • Verken i mitten av parken ska utrustas med ett lågintensivt fast rött ljus halvvägs upp på masten och någon form av belysning vid fundamentet. Eftersom rotorbladen snurrar och passerar lamporna på masten kommer även detta ljus att upplevas som blinkande.

  • Läs mer om hindersbelysning på t.ex. Transportverkets hemsida. Även Energimyndigheten har en del information.

Hotade fågelarter riskerar att minska eller till och med utrotas.

I området kring Långgrund lever idag flera hotade fågelarter, till exempel Alfågel, Havsörn och Ejder. Hotet består bland annat av kollisionsrisker men det är också en risk att fåglarna svälter ihjäl för att de tvingas till omvägar i sina flyttstråk.

BirdLife Sverige samt de regionala ornitologiska föreningarna i Stockholm (StOF), Södermanland (FSO), Östergötland (ÖgOF), Landsorts Fågelstation, Fågelföreningen Tärnan, Nynäshamns Ornitologiska Förening (NOF) och Fågelföreningen i Norrköping (FiNk) har gemensamt skrivit ett yttrande kring Långgrund. Yttrandet är mycket väl underbyggt och de konstaterar att “placeringen av Långgrund är extremt problematisk!”. Här hittar du yttrandet.

I Kalla faktas granskning av ett annat stort projekt inom havsbaserad vindkraft förklarar ornitologen Måns Hjernquist hur fåglar påverkas av havsbaserad vindkraft. Här hittar du granskningen.

Långgrund innebär utländskt ägande i en osäker tid.

Svea Vind Offshore är ett bolag med 14 anställda som nu vill ge sig på att bygga världens största havsbaserade vindkraftpark. För att förverkliga Långgrund 1 och 2 samarbetar de med Iberdrola, ett börsnoterat företag med huvudkontor i Spanien som investerar i förnybar elproduktion. Iberdrolas största ägare är Qatar Investment Authoritys (8,7%), vilket har uppmärksammats och kritiserats i media.

Ljud ej beräknat enligt Naturvårdsverkets riktlinjer

Friluftsområden har fram till Svea Vinds ansökan om Långgrund har varit fredade från etablering av storskalig vindkraft. Trots att ungefär halva projektområdet ligger inom ett område som pekats ut som riksintresse för friluftslivet och trots att det finns tydliga riktlinjer för hur vindkraftsbuller ska mätas i friluftsområden, så väljer Svea Vind att beräkna buller från Långgrund utifrån andra kriterier.

Svea Vind har beräknat ljud för Långgrund enligt Naturvårdsverkets rekommendation på max 40 dBA utomhus vid bostäder. Men naturvårdsverket konstaterar att 35 dBA bör gälla som utgångspunkt för vindkraftsbuller i områden som pekats ut som riksintresse för friluftslivet.

Långgrund ligger i en värdefull naturmiljö

Långgrund 1 och 2 är 259 km2 stort och kommer att byggas inom områden som är klassade som “riksintresse naturvård”, d.v.s enligt lagen skyddade mot åtgärder som påtagligt kan skada natur- eller kulturmiljön. Några områden som ligger i den direkta närheten är Femöre, Stendörren, Persö och Askö. I direkt anslutning till den planerade vindkraftsparken Långgrund ligger även Natura 2000 reservat. På Naturvårdsverkets hemsida går att läsa att “Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden med arter eller naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda”.

Långgrund 2 överlappar dessutom helt med ett område föreslaget av Länsstyrelsen och Naturvårdsverket som Natura 2000- område, d.v.s. ett unikt område särskilt utpekat för att skydda och bevara den biologiska mångfalden, med fokus på fåglar.

Länsstyrelsen, Naturvårdsverket, Sjöfartsverket och Försvarsmakten är fyra expertmyndigheter som påtalat Långgrunds olämpliga placering. Naturskyddsföreningen i Nynäshamn och Trosa har sagt nej till etableringen.